понеділок, 27 квітня 2015 р.

26 квітня - річниця Чорнобильської трагедії
    Це - катастрофа, що була спричинена руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України. Приблизно о 1:23:50 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблоку частково обвалилася,
при цьому, як вважається, загинула одна людина. У різних приміщеннях і на даху почалася пожежа. Згодом залишки активної зони розплавилися. Суміш із розплавленого металу, піску, бетону та частинок палива розтеклася попід реакторним приміщенням. У результаті аварії стався викид радіоактивних речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду, цезію, стронцію. Ситуація погіршувалася ще й тим, що в зруйнованому реакторі продовжувалися неконтрольовані ядерні і хімічні реакції, внаслідок яких відбувалося виверження продуктів горіння радіоактивних елементів і зараження ними великих територій. Зупинити це виверження із зруйнованого реактора вдалося лише до кінця травня 1986 року ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів. 
  Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. 
   Забрудненню піддалося більше 200 000 кв.км, приблизно 70% - на території Білорусі, Росії і України. Забруднення було дуже нерівномірним, воно залежало від напряму вітру в перші дні після аварії. Найсильніше постраждали області, в яких в цей час пройшов дощ. Радіоактивна хмара накрила не лише сучасну Україну, Білорусь та Росію, що знаходилися поблизу ЧАЕС, але й і Східну Фракію, Македонію, Сербію, Хорватію, Болгарію, Грецію, Румунію, Литву, Естонію, Латвію, Фінляндію, Данію, Норвегію, Швецію, Австрію, Угорщину, Чехію, Словаччину, Нідерланди, Бельгію, Словенію, Польщу, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію, Велику Британію та острів Мен. 
  Інформація про радіацію прийшла не з СРСР, як мало б бути, а з Форксмаркської АЕС (1100 км від місця аварії) в Швеції, коли на одязі співробітників 27 квітня було знайдено радіоактивні частинки. Після пошуків витоку радіації на самій АЕС, стало зрозуміло, що в західній частині СРСР існує серйозна ядерна проблема. Підвищення рівня радіації також було зафіксовано у Фінляндії, але страйк державної цивільної служби затримав відповідь і публікацію. Забруднення території після аварії на ЧАЕС залежало від погодних умов. Повідомлення радянських і західних учених вказували на те, що Білорусь отримала близько 60% радіоактивного забруднення від загальної кількості в СРСР. Проте згідно з даними, які були оприлюдненні в 2006 році половина летких часток приземлилася за межами України, Білорусі та Росії. Що спричинило аварію на АЕС? 
  Існує принаймні два різні підходи до пояснення причини чорнобильської аварії, які мож­на назвати офіційними. Спочатку провину за катастрофу покладали виключно, або майже виключно, на персонал. Таку позицію зайняли Державна комісія, сформована в СРСР для розслідування причин катастрофи. МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії) у власному звіті 1986 року також в цілому підтримало цю точку зору. 
  Грубі порушення правил експлуатації АЕС, скоєні персоналом ЧАЕС, за цією версією, по­лягали в наступному: проведення експерименту будь-якою ціною, не дивлячись на зміну стану реактора; вивід з роботи справного технологічного захисту, який просто зупинив би реактор ще до того, як він потрапив би в небезпечний режим;замовчування масштабу аварії в перші дні керівництвом ЧАЕС.
   Проте в подальші роки пояснення причин аварії були переглянуті, у тому числі і в МАГАТЕ. Консультативний комітет з питань ядерної безпеки в 1993 році опублікував новий звіт, що приділяв більшу увагу серйозним проблемам в конструкції реактора. У цьому звіті багато висновків, зроблених в 1986 році, було визнано помилковими. 
  У сучасному викладі, причини аварії такі: 
  • реактор був неправильно спроектований і небезпечний;
  • персонал не був проінформований про небезпеки;
  • персонал допустив ряд помилок і неумисно порушив існуючі інструкції, частковочерез відсутність інформації про небезпеки реактора.  .

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.