четвер, 26 лютого 2015 р.

Цікаві факти про льодовиковий період


Льодовиковий період завжди був загадкою. Ми знаємо, що він міг зменшити цілі континенти до розмірів замерзлої тундри. Ми знаємо, що їх було одинадцять або близько того, і, схоже, вони відбуваються на регулярній основі. Ми безумовно знаємо, що було вкрай багато льоду. Проте в льодовикових періодах є багато більше, ніж здається на перший погляд.
Гігантські тварини
Мегафауна
До того часу, коли прийшов останній льодовиковий період, еволюція вже придумала ссавців. Тварини, які вирішили плодитися і розмножуватися в льодовиковому періоді, були досить великими і покриті хутром. Вчені дали їм загальну назву «мегафауна», оскільки їй вдалося пережити льодовиковий період. Втім, оскільки інші, менш холодостійкі види не змогли його пережити, мегафауна почувалася досить добре.
Травоїдні тварини мегафауни звикли добувати їжу в крижаній середовищі, адаптуючись до свого оточення різними способами. Наприклад, носороги льодовикового періоду, можливо, володіли рогом у формі лопати для видалення снігу. Хижаки кшталт шаблезубих тигрів, коротколіцих ведмедів і лютоволков (так, вовки з «Ігри престолів» справді колись існували) теж адаптувалися до оточення. Хоча часи були жорстокими, а видобуток цілком могла перетворити хижака в жертву, в ній було багато м’яса.
Люди льодовикового періоду
Люди
Незважаючи на відносно невеликі розміри і невеликий волосяний покрив, Homo sapiens виживали в холодних тундрах льодовикових періодів тисячоліттями. Життя була холодною і важкою, але люди були винахідливими. Наприклад, 15 000 років тому люди льодовикового періоду жили в племенах мисливців-збирачів, будували зручні житла з кісток мамонта і шили теплий одяг з хутра тварин. Коли їжі було багато, вони зберігали її в природних холодильниках вічної мерзлоти.
Оскільки мисливські інструменти в той час були представлені в основному кам’яними ножами і наконечниками для стріл, складне зброя була рідкістю. Щоб захоплювати і вбивати величезних тварин льодовикового періоду, люди використовували пастки. Коли тварина потрапляло в пастку, люди нападали на нього групою і забивали до смерті.
Маленькі льодовикові періоди
Льодовиковий період
Іноді невеликі льодовикові періоди виникали між великими і тривалими. Вони не були настільки ж руйнівними, але все ще могли викликати голод і хвороби через невдалі урожаїв та інших побічних ефектів.
Самий останній з цих маленьких льодовикових періодів почався десь між 12 і 14 століттями і досяг піку між 1500 і 1850 роками. Протягом сотень років в північній півкулі трималася чертовски холодна погода. В Європі моря регулярно замерзали, а гірські країни (наприклад, Швейцарія) могли тільки спостерігати за тим, як рухалися льодовики, руйнуючи села. Були роки без літа, а противні погодні умови вплинули на всі аспекти життя і культури (можливо, саме тому Середньовіччі здаються нам похмурими).
Наука досі намагається з’ясувати, що викликало цей невеликий льодовиковий період. Серед можливих причин — комбінація важкої вулканічної активності і тимчасове зниження сонячної енергії Сонця.
Теплий льодовиковий період
Зимове сонце
Деякі льодовикові періоди могли бути досить теплими. Земля була покрита величезною кількістю льоду, але за фактом погода була досить приємною.
Іноді події, які призводять до льодовикового періоду, настільки суворі, що навіть якщо атмосфера сповнена парникових газів (які утримують тепло сонця в атмосфері, нагріваючи планету), лід все ще продовжує утворюватися, оскільки при наявності досить товстого шару забруднень він буде відбивати промені Сонця назад в космос. Експерти кажуть, що це перетворило б Землю в гігантський десерт «Запечена Аляска» — холодний всередині (лід на поверхні) і теплий зовні (тепла атмосфера).
Луї Агассис
Луї Агассис
Людина, чиє ім’я нагадує про відомого тенісиста, насправді був шанованою вченим, одним з геніїв, що визначають наукове середовище 19 століття. Він вважається одним з батьків-засновників американської науки, хоча був французом.
Крім багатьох інших досягнень, саме завдяки Агассіс ми знаємо хоч щось про льодовикових періодах. Хоча цієї ідеї багато стосувалися і раніше, в 1837 році вчений став першою людиною, яка серйозно вивів льодовикові періоди в науку. Його теорії та публікації з крижаним полям, які покривали більшу частину землі, були нерозумно відхилені, коли автор вперше їх представив. Проте від своїх слів він не відрікся, і подальші дослідження в кінцевому рахунку привели до визнання його «божевільних теорій».
Примітно те, що його піонерські роботи по льодовиковим періодам і льодовикової діяльності були простим хобі. За родом діяльності він був іхтіологом (вивчав риб).
Техногенне забруднення запобігло наступний льодовиковий період
Вуглекислий газ
Теорії про те, що льодовикові періоди повторюються на полурегулярних основі, незалежно від того, що ми робимо, часто вступають в протиріччя з теоріями про глобальне потепління. У той час як останні безумовно авторитетні, деякі вважають, що саме глобальне потепління може бути корисно в майбутній боротьбі з льодовиками.
Викиди двоокису вуглецю, викликані діяльністю людини, вважаються суттєвою частиною проблеми глобального потепління. Однак у них є один дивний побічний ефект. За даними дослідників з Кембріджського університету, викиди CO2 можуть бути в змозі зупинити наступний льодовиковий період. Яким чином? Хоча планетарний цикл Землі постійно намагається почати льодовиковий період, він розпочнеться, тільки якщо рівень вуглекислого газу в атмосфері буде вкрай низький. Накачавши в атмосферу CO2, люди, можливо, випадково зробили льодовикові періоди тимчасово недоступними.
І навіть якщо занепокоєння, пов’язане з глобальним потеплінням (що теж вкрай погано), змусить людей знизити викиди CO2, час ще є. В даний час ми відправили стільки діоксиду вуглецю в небо, що льодовиковий період не почнеться ще щонайменше років 1000.
Рослини льодовикового періоду
Льодовиковий період
Хижакам було відносно легко під час льодовикових періодів. Зрештою, вони завжди могли з’їсти кого-небудь іншого. Але що їли травоїдні?
Виявляється, все що хотіли. У ті часи було багато рослин, які могли пережити льодовиковий період. Навіть у найхолодніші часи залишалися степи-лугові і деревно-чагарникові ділянки, які дозволили мамонтам та іншим травоїдним тваринам не померти з голодухи. Ці пасовища були повні видів рослин, які відмінно ростуть в холодну суху погоду — наприклад, ялини і сосни. У більш теплих областях в достатку були берези й верби. В цілому клімат в той час був дуже схожий на сибірський. Хоча рослини, швидше за все, серйозно відрізнялися від своїх сучасних колег.
Все вищесказане не означає, що льодовикові періоди не знищили частину рослинності. Якщо рослина не змогло адаптуватися до клімату, йому залишалося лише мігрувати через насіння або зникнути. В Австралії колись були найдовші списки різноманітних рослин, поки льодовики не знищили добру їх частину.
Гімалаї могли викликати льодовиковий період
Гімалаї
Гори, як правило, не славляться активним викликом бодай чогось, крім випадкових обвалів — просто стоять собі і стоять. Гімалаї можуть спростувати це переконання. Можливо, саме вони несуть безпосередню відповідальність за виклик льодовикового періоду.
Коли масиви суші Індії та Азії зіткнулися 40-50 мільйонів років тому, зіткнення виростило масивні кам’яні гряди в гірську ланцюг Гімалаїв. Це вивело величезна кількість «свіжого» каменю. Потім почався процес хімічної ерозії, який видаляє значну кількість вуглекислого газу з атмосфери з плином часу. І це, в свою чергу, могло вплинути на клімат планети. Атмосфера «охолола» і викликала льодовиковий період.
Земля-сніжок
Крижана планета
У більшості льодовикових періодів льодові щити покривають тільки частина світу. Навіть особливо важкий льодовиковий період покривал, як вважають, лише близько однієї третини земної кулі.
А що ж таке «Земля-сніжок»? Так званий Snowball Earth.
Snowball Earth — це льодовий душу дідусь льодовикових періодів. Це повний морозильник, який буквально заморозив кожну частинку поверхні планети, поки Земля не вимерзла у величезний сніговий ком, що летить в космосі. Те небагато що, що змогло пережити повну заморозку, або зачепилося за рідкісні місця з відносно невеликою кількістю льоду, або, в разі рослин, зачепилося за місця, де було достатньо сонячного світла для фотосинтезу.
За деякими даними, ця подія відбулася принаймні одного разу, 716 мільйонів років тому. Але міг бути і не один такий період.
Едемський сад
Едем
Деякі вчені серйозно вважають, що той самий райський сад був реальний. Вони кажуть, що був він в Африці і став єдиною причиною, по якій наші предки пережили льодовиковий період.
Трохи менше 200 000 років тому особливо ворожий льодовиковий період вбивав види наліво і направо. На щастя, невелика група ранніх людей змогли пережити жахливий холод. Вони наткнулися на узбережжі, яке зараз представлено Південною Африкою. Незважаючи на те, що лід пожинав своє по всьому світу, ця зона залишилася вільною від льоду і була повністю придатною для життя. Її грунт була багата поживними речовинами і давала багато їжі. Було багато природних печер, які можна було використовувати як укриття. Для молодих видів, що борються за виживання, це був не інакше як рай.
Людська популяція «Едемського саду» налічувала всього кілька сотень осіб. Ця теорія підтримується багатьма експертами, але їй досі не вистачає переконливих доказів, в тому числі і досліджень, які покажуть, що люди мають набагато меншим генетичним розмаїттям, ніж більшість інших видів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.